Blogia
barbany.tk

De viatge amb el Ché

De viatge amb el Ché DIARIOS DE MOTOCICLETA (The motorcycle diaries) Argentina, Brasil, Chile, Perú y USA, 2004. Direcció: Walter Salles. Repartiment: Gael García Bernal (Ernesto Guevara de la Serna), Rodrigo de la Serna (Alberto Granado), Mía Maestro (Chichina Ferreira), Mercedes Morán (Celia de la Serna). Guió: José Rivera, a partir dels llibres "Notas de viaje, d'Ernesto "Che" Guevara i "Con el Che por América Latina", d'Alberto Granado. Fotografia: Eric Gautier. Durada: 126 min. Web: "nullwww.motorcyclediariesmovie.com

L'any 1952 dos joves argentins, Ernesto Guevara de la Serna, estudiant de medicina, i Alberto Granado, bioquímic, inicien un viatge en moto, una vella Norton de 500 cc de l'any 1939. El seu objectiu es conèixer el continent americà i en vuit mesos recorren 13.000 quilòmetres. Diarios de Motocicleta, de Walter Salles (recordeu la magnífica Estación Central de Brasil?), s'apropa a la figura del Che Guevara de jove, abans de convertir-se en líder revolucionari.

Quan un s'assabenta que Diarios de motocicleta ha estat possible en gran part a l'obstinació de Robert Redford, un dels productors executius, s'entén perquè la pel·lícula és, sobretot, una proposta apta per a tots el públics, una pel·lícula amable, plena de bons sentiments i belles imatges, que uns actors en estat de gràcia salven de ser una simple postaleta. Perquè l'intent d'apropar-se a la figura del Che Guevara més enllà del mite es queda en això, en un intent. És cert que els protagonistes canvien poc a poc la seva mirada aburgesada a mesura que es troben injustícies, però el to semi- documental que en alguns moments adopta la càmera de Salles no és suficient per fer realment creïble la transformació interior d'uns joves que a la primera part no pensen en res més que passar-s'ho bé i continuar el viatge com sigui. Les reflexions en veu alta del jove Guevara, basades en els diaris autobiogràfics Notas de viaje, de Guevara, i Con el Ché por América Latina, d'Alberto Granado, pretenen donar més verosimilitud a les imatges, però el to poètic dels textos del Che grinyola una mica amb la naturalitat i frescor d'uns personatges que l'espectador s'ha cregut des del primer fotograma. La convivència dels joves protagonistes en una leproseria al mig de l'Amazones, a la part final del film, és segurament la part més emotiva i treballada, i la que aconsegueix apropar millor el canvi vital i emocional del jove estudiant de medicina.

En l'aspecte que millor funciona el film és en el retrat de l'amistat i l'aventura. Gael Garcia Bernal està fantàstic en la seva recreació d'un Che Guevara fresc, vital i de mirada profunda. Però sobretot Rodrigo de la Serna, divertidíssim i encantador en el paper de l'amic fidel, Alberto Granado (que encara és viu i apareix fugaçment al final de la pel·lícula).

El rodatge de Diarios de Motocicleta en els mateixos escenaris per on van passar els protagonistes és un altre dels punts forts de Diarios de Motocileta. Poques vegades ha aparegut Amèrica tant bella a les pantalles. Salles, amb l'ajuda de la magnífica fotografia d'Eric Gautier, aconsegueix que l'espectador sigui un viatger més d'una road movie que tots voldriem haver viscut.

1 comentario

anna -

Estic molt ofuscada pq no han fet aquesta pel·lícula a Manresa. Saps quan sortirà en DVD? ;-). Fins aviat!