Blogia
barbany.tk

Manual del “guaperas ligon”

Manual del “guaperas ligon” ALFIE, Regne Unit i USA-2004. Direcció: Charles Shyer. Guió: Charles Shyer y Elaine Pope; basat en la obra i el guió original de Bill Naughton. Intèrprets: Jude Law (Alfie Elkins), Marisa Tomei (Julie), Omar Epps (Marlon), Nia Long (Lonette), Jane Krakowski (Dorie), Sienna Miller (Nikki), Susan Sarandon (Liz). Música:
John Powell, Mick Jagger i Dave Stewart. Duració: 103 min. Web: www.alfie.uip.es


No, no és original: el tema del típic “xulo ligon” que no es vol comprometre està molt vist. Tampoc supera la predecessora: el remake protagonitzat per Jude Law no fa oblidar la pel·lícula que els anys seixanta va llençar Michael Caine a la fama.

Però seria injust criticar Alfie amb només aquests prejudicis com a arguments. És cert que la presència de tants remakes a la cartellera reflexa l’eterna tendència de Hollywood a tenir por de nous guions i apostar sobre segur amb històries que ja havien funcionat bé a taquilla. Tanmateix, carregar contra un remake només pel simple fet de ser-ho és massa fàcil. Perquè si Jude Law us cau mínimament simpàtic (o simplement el trobeu atractiu) i aneu al cinema amb ganes de passar una bona estona no us sentireu estafats amb Alfie.

A l’igual que l’original, Alfie esdevé un particular “manual del guaperas ligon que fuig del compromís”. La narració en primera persona d’Alfie dirigint-se als espectadors és un recurs potser massa fàcil per amagar les mancances narratives del director Charles Shyer (especialista en fotocopies com les versions modernes d’El padre de la novia), però l’innegable atractiu i talent de Jude Law, molt creïble en el seu paper, donen pes a una comèdia sense més pretensions. És una llàstima, però, que el to divertit i desenfadat canvií de manera radical i poc creïble en la segona part del film, més seria, quan l’intent d’alliçonar sobre les conseqüències de ser tant masclista i egoista desequilibra el que havia d’haver continuat com una simple comèdia.

I no oblidem esmentar la banda sonora d’Alfie, estranyament oblidada als darrers Oscars, signada per Mick Jagger i Dave Stewart, i que ha omplert molts més reportatges que Jude Law. Old habits die hard, el tema principal encaixa a la perfecció amb l’idílica estampa del Nova York on Alfie es passeja amb la seva vespa.

0 comentarios